Att våga anstränga sig och vara fysiskt aktiv efter en hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp kan vara svårt. Därför har Skånes universitetssjukhus i Lund sjukgymnaster som tidigt hjälper patienterna att komma igång att röra på sig igen.
– Vi träffar patienterna redan på hjärtintensiven, där de hamnat med buller och bång och befinner sig mer eller mindre i ett chocktillstånd, säger sjukgymnast Katarina Heimburg, som är en av två sjukgymnaster på Hjärtgympan i Lund.
Konditionstest på motionscykel
Två till tre veckor efter att patienterna har skrivits ut från hjärtintensiven, kallas de till ett besök på kranskärlsmottagningen. Då träffar de sjukgymnasten igen och gör bland annat ett enklare cykeltest.
– Jag kan ju vara rätt tuff och låta patienterna cykla på en ansträngande nivå eftersom jag har hjärtspecialister så nära och har förmånen att fått träffa många patienter med kranskärlssjukdom, säger Katarina Heimburg.
Träning i grupp två gånger i veckan
Efter det första testet, erbjuds fortsatt träning två gånger per vecka under fyra veckor. Promenader, cykelturer, gräsklippning mm, som pågår minst 30 minuter per dag är bra fysisk aktivitet, men det räcker inte som behandling.
För att kunna påverka kranskärlen krävs utöver vardagsmotion, fysisk träning på ansträngande nivå där patienterna får en pulshöjning och blir trötta och svettiga.
– Efter ett hjärtstopp blir många rädda för att anstränga sig fysiskt. Genom att delta i hjärtrehabilitering kan patienterna lära sig vad som är lagom aktivitetsnivå och kunskapen ger även oroliga anhöriga trygghet. säger Katarina Heimburg.
Bäst i landet på att inspirera hjärtpatienter till träning
Under träningsperioden på Hjärtgympan, gör sjukgymnasten upp en träningsplan tillsammans med patienten så att de ska kunna fortsätta med sin träning på egen hand. Efter ett halvår blir det återbesök igen för en uppföljning och ett nytt cykeltest.
I den senaste rapporten om hjärthälsoläget i Sverige från Hjärt-Lungfonden, var Skånes universitetssjukhus i Lund en av de bästa i landet när det gäller att inspirera hjärtpatienter att börja träna fysiskt. Cirka 80 procent av patientgruppen tränar jämfört med 40 procent som är riksgenomsnittet.
– Anledningen till de goda resultaten beror nog mycket på att vi är ett sammansvetsat team av läkare, sjuksköterskor, undersköterska, psykolog, sekreterare och sjukgymnaster med mycket stor kunskap och erfarenhet av patientgruppen, säger Katarina Heimburg.
– Vi arbetar nära varandra och förmedlar samma budskap till patienterna. Det nära samarbetet med hjärtintensiven är också en framgångsfaktor.
Vision om att erbjuda alla hjärtpatienter träning
– Om jag hade fått önska, forsätter Katarina Heimburg, hade jag velat att alla hjärtpatienter fick komma hit. Tänk om vi i teamet kunde ta emot alla hjärtpatienter under samma tak, tänk så mycket oro och frågor vi kunde bemöta genom samtal i samband med träningspassen. Resurserna idag räcker bara till kranskärlspatienter upp till 75 år.
– Alla hjärtpatienter oavsett ålder och orsak till sin hjärtsjukdom vinner på att träna. Jag träffar ju hellre patienterna på den förebyggande träningen här på hjärtgympan än på hjärtintensiven, säger Katarina avslutningsvis.
Text: EVA BLOMGREN