– Det är roligt att kunna bidra till forskningen, säger 25-åriga Caroline Blohmé, en av deltagarna i Malmö familjestudie som studerar kopplingen mellan arv, livsstil och miljö.
Erbjudandet om att delta damp ned i brevlådan för en månad sedan. Caroline Blohmé tvekade aldrig.
– Det är väl bra att kolla upp sig själv hur man mår, men främst gör jag det för att kunna hjälpa till, säger hon.
Alla syskon med i studien
Malmö familjestudie startade 2013 och söker aktivt upp barn och barnbarn till deltagare i studien Malmö Kost Cancer som ägde rum på 90-talet. Detta för att kunna studera hur arv och livsstil hänger ihop när det gäller sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
– Anledningen till att vi studerar familjer är att vi kan följa hur genetiska förändringar ärvs inom familjer och se om olika biologiska system, som kan ha med sjukdomen att göra, också nedärvs, säger professor Olle Melander.
– Både min syster och min bror ska också vara med, berättar Caroline Blohmé. De vet inte vem i deras släkt som var med i den tidigare studien som Malmö familjestudie bygger på, men hon tror att det är hennes farmor.
– Hon dog av hög ålder, men fick både stroke och andra blodproppar.
Tarmens bakterieflora speglar hälsan
Utöver flera undersökningar som med avancerad teknik mäter lungkapaciteten, elasticiteten i stora kroppspulsådern och eventuella förträngningar i halspulsådern, lämnar deltagarna blod- och avföringsprover. Dessutom för de anteckningar och lämnar information om vad de äter och dricker under fyra dagar.
– Vi vet i dag att tarmens bakterieflora speglar hälsan och har betydelse för många folksjukdomar, säger professor Marju Orho-Melander. Inga prover Caroline Blohmé lämnat har visat att något är fel. Om det skulle göra det får hon vägledning om vart hon kan vända sig.
När hon lämnar provtagningsenheten på Skånes universitetssjukhus i Malmö är hon glad och nöjd, väl medveten om att de viktigaste resultaten inte blir klara på länge än…
Text: SARA LIEDHOLM