– Direkt efter operationen börjar de ”jaga oss” så att vi rör på oss, säger Mats med ett leende. Vi befinner oss på Hjärtgympan – kranskärlsmottagningens rehabilitering för hjärtpatienter på Skånes universitetssjukhus. Mats gick igenom en bypassoperation på Skånes universitetssjukhus för några veckor sedan.
De kommande fyra veckorna tränar han två dagar i veckan tillsammans med fem andra män och kvinnor här på Hjärtgympan. Det är som att befinna sig på ett vanligt gympapass med den skillnaden att det inte är så många i lokalen och att de som tränar får pulsen kontrollerad med jämna mellanrum. Tempot är lite lugnare också, och anpassat till vad var och en orkar med.
Alla börjar med uppvärmning på motionscyklar och sedan tränar de styrka och kondition på olika stationer med hjälp av hantlar, gummiband och step up-brädor. En glad och energisk sjukgymnast går runt och peppar patienterna.
En knuff i rätt riktning
– De tjatar på oss hela tiden att vi ska ta i och anstränga oss, men det behövs! De har sett så många och vet att det går bra. Det ger trygghet. Som hjärtpatient möter du en sjukgymnast redan första eller andra dagen på sjukhuset. Samma sjukgymnast stöttar dig sedan i rehabiliteringen de första månaderna efter att du har lämnat sjukhuset.
– Det är den där knuffen man behöver, säger Mats. De lär oss att lyssna på kroppen i den ”slalombana” vi befinner oss i. Det får gå i etapper efter hur bra man tillfrisknar.
Mats fick 2012 helt oväntat ett hjärtstopp. Han jobbar som snickare och var ute på ett jobb när det hände.
Fick hjärtstopp i ambulansen in till sjukhuset
– Det var tur att min påg var med och kunde ringa efter ambulans, berättar Mats. Vi höll på med ett jobb i en källare när jag kände att jag måste upp och hämta lite luft. Då föll jag bara ihop av smärtor i bröstet. Det gjorde så ont … som om någon stod på mig! Senare fick jag höra att jag hade fått ett hjärtstopp i ambulansen. De fick igång hjärtat, men det var en lång resa innan jag var på benen igen.
Efter hjärtstoppet låg Mats i respirator i flera dagar, och fick tillfälligt en hjärtpump för att hjälpa till med cirkulationen.
Sjukhustiden blev lång, flera veckor, men sakta vände det och krafterna kom tillbaka.
Med cykeln kommer jag längre
– I början orkade jag inte mycket, berättar Mats. En del av hjärtat skadades vid hjärtstoppet så även nu när jag har tränat upp min kondition igen, måste jag planera lite mer än innan. Går jag så orkar jag inte mer än ungefär fem kilometer, men tar jag cykeln kan jag komma längre. Det är lättare.
Jag frågar Mats hur det känns efter att ha drabbats av ett hjärtstopp. Vågar du anstränga dig då?
– Du måste ju det om kärlen ska må bra! Men sjukgymnasterna och sköterskorna här hjälper oss att komma igång. I början trodde man ju att hjärtat kunde brista om man ansträngde sig.
Text: NINA NORDH