Det första andetaget – det första som sker i en nyfödd människas liv, en förutsättning för livet som nu börjar. Andningen är något som bara måste fungera och oftast kan våra andningsorgan arbeta utan komplikationer.
Men under livets gång drabbas många av oss av olika sjukdomar och symptom som stör eller försvårar andningen och luftvägarnas funktion. Utan behandling finns det risk att vi tar det sista andetaget alldeles för tidigt.
I Skåne sker omfattande forskning kring andningen och sjukdomar som drabbar lungor och luftvägar. Forskningen undersöker bakomliggande orsaker och hur de drabbade kan få bästa stöd och behandling. Kunskapen inom området växer ständigt och ger de som drabbats av dessa sjukdomar bättre möjligheter att leva ett gott liv.
I tidningen kan man bland annat läsa mer om:
När en förkylning blir livsfarlig – att hjälpa patienter med astma och KOL
Förkylning är den vanligaste orsaken till mer eller mindre kraftigt försämrat hälsotillstånd hos personer som lider av astma eller KOL. I svåra fall krävs vård i respirator.
Hittills har astma och KOL studerats var för sig. Forskaren och docenten Lena Uller har emellertid hittat höga halter av ett särskilt protein som är gemensamt för de båda sjukdomarna. Med hjälp av detta kan det bli möjligt att utveckla ett nytt läkemedel.
Mastcellen – luftvägarnas vakthund vid inflammation i lungan
Kroppens egen vakthund, mastcellen, hugger till sekundsnabbt när främmande ämnen smyger in i hud, tarmar och luftvägar. I dess arsenal finns ämnen, sinnrikt förpackade i små blåsor, som exploderar mot inkräktaren.
Men mastcellen kan också driva en kronisk inflammation, som astma, eller vara extra aktiv vid KOL. Forskaren Cecilia Andersson är övertygad om att denna upptäckt är avgörande för att finna nya behandlingar mot sjukdomarna.
KOL kan också kopplas till stroke, hjärtinfarkt och benskörhet
Hittills har KOL betraktats som ett isolerat sjukdomstillstånd, i huvudsak orsakat av rökning. Men forskare i Malmö har konstaterat samband mellan stroke, åderförkalkning i halskärlen och KOL. Andra studier kopplar ihop KOL med hjärtinfarkt och kärlkramp. Professor Claes-Göran Löfdahl ser numera allt fler samband mellan KOL och andra livsstilssjukdomar.
Ordning och kaos i lungans strukturer
Kroppens förmåga till gör-det-själv-reparation är fenomenal. Men när cigarettröken fått tillräcklig tid på sig kapitulerar de celler som bygger upp bindväven. De förmår inte längre täppa igen hålen som uppstått i lungans luftvägar. Professor Gunilla Westergren-Thorsson studerar de stamcellsliknande celler i lungans yttre delar som i samverkan skulle kunna leverera nya byggstenar till bindvävsbygget.
Vi kan revolutionera behandlingen av astma
Av dem som får astma botas enbart en procent. Ny kunskap gör bot möjlig, en kunskap som också skulle kunna hjälpa den hälft som i dag får dålig hjälp av astmamediciner. I deras fall har inflammationen fått fäste längst ut i de minsta lungblåsorna, dit kortisonet inte når. Professor Leif Bjermer menar att en delvis okunnig och konservativ syn på astmasjukdomen förhindrar utvecklingen av nya läkemedel.
Spring för livet – del av behandling vid cystisk fibros
I Lund revolutionerades behandlingen av barn som drabbats av cystisk fibros för 30 år sedan med regelbunden fysisk träning. Tack vare denna hostar deras CF-patienter upp det slem i lungorna som annars hotar att kväva dem. I USA väljer man i stället kompressorer i västar som bankar på patientens bröstkorg. Där är benskörhet ett stort problem. Nu visar sjukgymnasten och forskaren Louise Lannefors att den svenska modellen nästan helt eliminerar risken för benskörhet och att patienternas fysiska arbetsförmåga är endast någon tiondels procent lägre än normalsvensken.
Innehållsförteckning:
Infarkt, stroke, benskörhet… KOL är mer än lungsjukdom!
Ventiler lindrar symtom vid KOL
Tror på kroppens eget antibiotikum
När medicinen når ända ut kan alla få hjälp mot astma
Idrottsungdomar har ofta astma – men tycker ändå att de mår bra
Immunförsvaret – kroppens egna soldater
”Vakthundscellerna” bara väntar på att explodera
Fel att gravida inte ska ta sin astmamedicin
Andning och skelett stärks av fysisk träning
Patricia börjar träna klockan fem på morgonen
Systemisk skleros – en knepig sjukdom
Hennes sjukdom hindrar inte hennes hästarbete
Infektioner kan bli livsfarliga
Det behövs fler skonsamma metoder för att undersöka lungornas olika delar
Yogaandning bra verktyg mot stress
Kroppens reaktion på en lungtransplantation
Transplanterad lunga – en gåva att sköta väl
Farligt bli förkyld vid astma och KOL
Sjuk körtel orsakar livshotande lungsvikt
Hon studerar ”tysta zonen” med ny teknik